Historie čokolády

Obrázek k Historie čokolády

Kakaové boby přivezl do Evropy Hernando Cortez začátkem 16. století, jako tradiční nápoj Aztéků a Mayů, kteří ho znali už od nepaměti. Byl pro ně pramenem duchovní moudrosti, energie i potence. V Evropě si nápoj v původní podobě, tedy bez cukru a zato s chilli a vanilkou, u španělských dvorních dam příliš velké obliby nezískal. Na svou cestu ke slávě musela čokoláda ještě několik století čekat. Až do doby, kdy tajemství čokolády inspirovalo nejen kuchaře, ale i vynálezce.

Teprve po vynálezu lisu (Holandsko1828), který oddělil od kakaa kakaové máslo a po využití dalších švýcarských technologií, zejména konšovacího stroje, který čokoládu zjemnil, vznikl dodnes opěvovaný božský nektar. Samozřejmě se všemi tajemnými vlastnostmi, pro které jej pili králové i vojevůdci, ale také francouzské dvorní dámy, které očekávaly zaručený, touhu povzbuzující účinek. Proto ho podávaly i svým milencům. Kde by byl Casanova, kdyby neznal tajemství čokolády! Její vzácnost byla dána i cenou. V 17.století se za kilogram kakaových bobů dávalo tři čtvrtě kila zlata. Od těch dob čokoláda pronikla do všech vrstev společnosti a dnes ji znají a mlsají lidé na celém světě.