Prospěšnost čokolády

Tajemství čokolády stále láká a přitahuje i soudobé vědce, kteří postavili její vlastnosti na vědecký základ. Stimulační efekt čokolády zajišťuje přítomnost theobrominu nebo fenyletylaminu. Čokoláda má také, ve své přirozené podobě, například více polyfenolů, které snižují riziko infarktu než doporučená denní dávka ovoce a zeleniny.

S překvapivým tvrzením, přišla  univerzita z Velké Británie. Čokoláda zklidní krk lépe než sirup proti kašli. Vědci při něm testovali i novou  tabletku obsahující kakao a zjistili, že se po ní pacientům ulevilo během dvou dnů. Čokoládová medicína navíc zastavila nejen kašel, ale také zabránila nachlazení a vážnější chorobě. Přišli na to, že theobromin, alkaloid kakaovníku vyskytující se v čokoládě potlačje nutkání zakašlat více než kodein, užívaný v různých sirupech proti kašli. Nejlepší je proto cucat kousek čokolády.

Krom toho obsahuje celou řadu pro tělo potřebných látek, ale zejména stimuluje mozek k produkci „šťastných hormonů“ betaendorfinů. Proto tedy ten slastný pocit a stálá touha. 

Čokoládou se můžete také nechat obalovat a zcela určitě omládnete. O tom byly přesvědčeny dvorní dámy na dvoře Ludvíka XIV., zejména slavná madame Pompadour. Do Haute Couture se móda kosmetických čokoládových zábalů dnes vrací.